معرفی و بررسی انواع سقف شیبدار
سقف شیبدار یکی از سبکهای مختلف اجرای سقف ساختمانها در شرایط آب و هوایی مختلف است. این مدل اجرای سقف از نظر نوع، پوشش و طراحی نسبت به سقف مسطح دارای ویژگیهای خاص و منحصر به فردی است که امروزه برای منازلی با طراحیهای خاص و مسکونی طرفداران بسیاری پیدا کرده است. از آنجایی که اجرای انواع سقف شیبدار به دلیل تنوع بالا، راحتی نصب، زیبایی ظاهری و طراحی خاص کاربرد گستردهای پیدا کردهاند، در این مطلب قصد داریم به معرفی و بررسی انواع پوشش سقف شیبدار و کاربرد آنها در ساختمان بپردازیم.
سقف شیبدار چیست و کاربردهای آن
سقف شیبدار یا سقف شیروانی به دلیل سبک طراحی خاص این نوع سقف به این نام شناخته میشود. مهمترین نکته برای اجرای سقف شیبدار برای ساختمان توجه به وضعیت آب و هوایی منطقه است و بیشتر در مناطق بارانی و پر بارش از این نوع سقف استفاده میکنند.
انواع سقف شیبدار در بهینهسازی مصرف انرژی و کاهش مصرف بیرویه انرژی تاثیر مستقیم دارند و نسبت به سقفهای مسطح، گنبدی و غیره بهترین عایق حرارتی و انرژی هستند.
از مهمترین ویژگیهای سقف شیبدار میتوان به طراحی خاص، زیبایی ظاهری، تنوع زیاد، نصب آسان، کاهش مصرف مصالح ساختمانی، امنیت بالا، وزن کم، دوام و مقاومت بالا و سازگاری با شرایط اقلیمی مختلف و غیره اشاره کرد. از این رو امروزه سقفهای شیبدار نسبت به سقفهای مسطح بیشتر در ساختمانهای تجاری، مسکونی و ویلایی بسیار مورد استفاده قرار میگیرند.
معرفی انواع سقف شیبدار
سقفهای شیبدار بر اساس مصالح و طراحی به کار رفته در ساختمانهای مختلف به دستههای مختلفی تقسیم میشوند که تفاوت آنها بیشتر در نوع متریال سقف و نحوه اجرای انواع سقف شیروانی یا شیبدار است. دلیل استفاده از این نوع سقفها در مناطقی با آب و هوای بارانی این است که از جمع شدن آب باران در سقف منازل و آسیب رسیدن به مصالح آن جلوگیری میکند. در ادامه به معرفی انواع سقف شیبدار و ویژگیهای منحصر به فرد آنها جهت اجرا در منازل مسکونی و تجاری میپردازیم.
سقف شیبدار مدرن
سقف شیروانی مدرن همانطور که از نام آن مشخص است با استفاده از تکنیکهای مدرن و به روز اجرا میشود و اغلب با سبک دکوراسیون منزل و نوع طراحی داخلی و خارجی ساختمان هماهنگ است. این نوع سقف شیبدار در ساختمانهای ویلایی بیشترین کاربرد را دارد.
سقف شیبدار فلزی
سقف شیبدار فلزی یکی دیگر از سقفهایی است که به دلیل سبک بودن و قابلیت نصب راحت در شرایط آب و هوایی مختلف اجرا میشود. جنس این نوع سقف شیبدار اغلب از آلومینیوم، روی و استیل است و به همین دلیل بسیار مقاوم در برابر رطوبت است اما تنوع مدل و طراحی مناسبی ندارد.
سقف شیبدار شینگل
در ادامه معرفی انواع سقف شیبدار، یکی از محبوبترین و معروفترین پوششها برای اجرای سقف شیبدار که امروزه طرفداران بسیار دارد، سقف شینگل است چون تنوع رنگ و طرح بسیار زیادی دارد. همچنین نصب سریع و آسان، سبکی سقف و ماندگاری بالا باعث شده است نصب این سبک سقف روی ساختمانها مورد توجه قرار بگیرد. اجرای سقف شیبدار شینگل با جنس آسفالت به دلیل طول عمر بالا با هر نوع شرایط آب و هوایی سازگار است و در هر منطقه جغرافیایی کاربرد دارد.
انواع سقف شیبدار| سقف شیبدار چوبی
یکی سبکهای قدیمی و نوستالژی در طراحی ساختمان که با پیشرفت تکنولوژی دچار تغییر شده، سقف شیروانی چوبی است که همچنان در بسیاری از ساختمانهای ویلایی اجرا میشود. اما این نوع سقف مقاومت پایینی در برابر تغییرات آب و هوایی دارد و در برابر آتش و حوادث دیگر بسیار تاثیرپذیر است.
سقف شیبدار سنگی
استفاده از انواع مختلف سنگ در ساخت و طراحی سقف شیبدار انواع ساختمانها نیز بسیار مرسوم است. این نوع سبک سقف شیبدار مقاومت بالایی در برابر آتشسوزی و تغییرات آب و هوایی دارد اما هزینه اجرا آن بسیار بالا است.
سقف شیبدار تایل
این نوع سقف شیبدار از تایل و سفال ساخته شده است و به دلیل شکننده و حساس بودن در برابر ضربه روند نصب آن بسیار سخت و تخصصی است و نیاز به ظرافت خاصی دارد. بر این اساس اجرای سقف شیبدار تایل کمتر از دیگر سبکها کاربرد دارد.
سقف شیبدار تک بر
یکی دیگر از انواع سقف شیبدار که بیشتر برای تراس و آلونک کاربرد دارد، سقف شیدار تک بر است که تنها دارای یک ضلع و پانل سبدار است که روی یک دیوار بلند با زاویه 45 درجه نصب میشود. این نوع سقف برای مناطق پر بارش بسیار کاربرد دارد به سرازیر شدن سریع برف و باران کمک میکند. اما اجرای آن در مناطق طوفانخیز اصلا توصیه نمیشود.
سقف شیبدار چهاربر
سقف شیبدار چهاربر به سقف فرانسوی نیز معروف است. این نوع سقف دارای 4 پانل بوده که شیب دو تا از پانلهای آن بیشتر از دیگر پانلها است و زمانی که به یکدیگر متصل میشوند شیب ملایمی را ایجاد میکنند. با اجرای این سقف میتوانید از فضای زیر شیروانی با کاربردی مختلف همچون اتاق کار یا اتاق خواب استفاده کنید اما این سبک سقف شیبدار در برابر بارش سنگین برف آسیبپذیر است و مقاومت لازم را ندارد.
انواع سقف شیبدار| سقف شیبدار چند بر
طول اضلاع سقف شیبدار چند بر یکسان است و در تمام جهات گسترده شده است. همچنین این اضلاع در قسمت فوقانی ساختمان به یکدیگر متصل شده و تاج سقف را شکل دادهاند. این نوع سقف در مدلهای ساده، متقاطع، شکسته و مدلهای متنوع دیگر طراحی میشوند. همچنین نسبت به دیگر انواع سقف شیبدار مقاومت بسیار بالایی دارند.
سقف شیبدار ترکیبی
نوع دیگری از سقفهای شیبدار وجود دارند که استفاده از آنها اخیرا مرسوم شده است و جنس آنها از لاستیک، پلاستیک و پلیمر است و از این رو به این مدل، سقف شیبدار ترکیبی گفته میشود. سبک بودن، قابلیت اجرای ساده، تنوع رنگ و طرح از مزایای این نوع سقف شیبدار است.
مدلهای مختلف سقف شیبدار
در ادامه به معرفی انواع سقف شیبدار از نظر نوع متریال و مواد به کار رفته در آنها میپردازیم.
- سقف گالوانیزه: این نوع سقف از ورق طرح سفال گالوانیزه شفق اجرا میشود که بسیار سبک بوده و هزینه اجرای آن بسیار ارزان تمام میشود.
- سقف سفالی: سفال یکی از مصالح پرکاربرد در ساختمانسازی است و با وجودی که قیمت بالایی دارد و به دلیل شکنندگی زیاد آسیبپذیر است اما به دلیل متریال خاص طرفداران بسیاری دارد.
- سقف شیروانی با سنگ لوح: میزان مقاومت این نوع سنگها بسیار بالا است به همین دلیل قیمت بالایی دارد. اما چون این سنگهای را میتوان با سبکهای مدرن و قدیمی اجرا کرد بسیار طرفدار دارد.
- سقف کامپوزیتی: نوع دیگری از مدل سقف شیبدار، سقف آسفالتی یا کامپوزیتی است که انواع و رنگهای مختلفی دارد. به دلیل هزینه پایین اجرا و قابلیت نصب آسان بسیار پرکاربرد است.
- سقف آندولین: اجرای این مدل سقف نیز به دلیل مقاومت بالا، طول عمر زیاد، انعطافپذیری زیاد، نفوذپذیری اندک در برابر آب و رنگپذیری مناسب در شرایط سخت آب و هوایی کاربرد دارد.
- سقف بتنی: این نوع سقفها از نظر ظاهری شباهت زیادی به تایلهای سفالی دارند اما هزینه اجرای آنها بسیار ارزان است و مقاومت قابل توجهی دارند.
جمعبندی| انواع سقف شیبدار
در این مقاله ما به معرفی و بررسی انواع سقف شیبدار پرداختیم. همانطور که گفته شد، سقف یکی از اصلیترین اجزای ساختمان است که با توجه به شرایط آب و هوایی مختلف یکی از انواع آن در ساختمانهای مسکونی، تجاری و اداری مورد استفاده قرار میگیرد. از مهمترین ویژگیهای این نوع سقفها میتوان به دلیل تنوع بسیار زیاد، نصب آسان، صرفهجویی در زمان، پرت کم مصالح ساختمانی، امنیت بالا در مقابل آتشسوزی، وزن کم، سازگاری با شرایط اقلیمی مختلف، دوام بالا و زیبایی ظاهر آنها اشاره کرد.
انتخابی مطمئن، مقرون به صرفه و جذاب | سقف شیروانی
احتمالا شما نیز با شنیدن عبارت «سقف شیروانی» یاد و خاطره خانههای شمالی و یا قدیمی در ذهنتان زنده شود؛ اما جالب است بدانید با گذر زمان و پیشرفت صنعت، سقفهای شیروانی تنوع زیادی از جمله متریال متنوع تا طراحیهای زیبا و گوناگون را به خود گرفتهاند. به گونهای که به طور یقیین میتوان گفت برای هر سلیقه و بودجهای، انواعی از سقفهای شیروانی وجود دارد.
ما در این مطلب در مورد مزایا و معایب، انواع سقف شیروانی و متریال مورد استفاده در آن صحبت خواهیم کرد. پس برای انتخاب نوع سقف مدنظر خود، تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
سقف شیروانی چیست و چه تعریفی دارد؟
سقف شیروانی یکی از انواع سقفهای کاذب است که که به ساختمان ظاهری بسیار زیبا میبخشد. اگر از رو به رو به آن نگاه کنیم، میبینیم که این سقف حالتی سه گوش و مثلثی شکل دارد. شیب این سقفها میتواند زیاد یا کم باشد که به طور کلی به عوامل زیادی بستگی دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. بیشترین شیب این سقفها70 تا 80 درجه و کمترین آن 15 تا 20 درجه است.
میزان شیب سقف شیروانی به چه عواملی بستگی دارد؟
از عوامل دخیل در شیب سقفهای شیروانی میتوان سلیقه مخاطب، میزان بارشهای آن منطقه، نوع متریال استفاده شده و… را نام برد.
برای مثال هر چه شیب بیشتر باشد نمای ساختمان زیباتر خواهد شد. همچنین نزولات آسمانی همچون باران و تگرگ با سرعت بیشتری به سمت پایین هدایت میشوند و به همین علت عمر سقف ساختمان شما بیشتر میشود. اگر میزان شیب سقف شما زیاد باشد میتوانید از فضای خالی زیر آن استفاده کنید.
سقف شیروانی در چه مکانهایی کاربرد بیشتری دارد؟
بیشترین و رایجترین استفاده از سقفهای شیروانی در مناطقی است که بارش و نزولات آسمانی زیادی را تجربه میکند. این نوع از سقفها، مانع تجمع آب روی سقف شده و از نفوذ آب به داخل ساختمان جلوگیری میکنند.
اما اگر به طراحیهای نمای ساختمان در جامعه امروزی نگاه کنیم، کمتر طراحی چشمگیری را پیدا خواهیم کرد که نوعی از سقفهای شیروانی در آن به کار نرفته باشد. این سقفها علاوه بر کاربرد در مناطق ساحلی و پر بارش، جای خود را در طراحیهای مدرن و ویلاسازی نیز باز کردهاند. شما با جستوجویی ساده در گوگل میتوانید تعداد زیادی از این طراحیهای لوکس را مشاهده کنید.
برای ساخت سقفهای شیروانی از چه مواد اولیه و متریالی استفاده میشود؟
مواد اولیه و متریال مورد استفاده برای سقفهای شیروانی برای دو قسمت به کار میروند: یکی متریال مورد استفاده در قسمت پوشش زیرسازی و دیگری متریال مورد استفاده برای خود سقف.
متریال مورد استفاده در پوشش زیرسازی اصولا عایق رطوبتی یا حرارتی هستند که باعث افزایش عمر سقف شیروانی میشوند. از جمله این مواد میتوان توری، پشم سنگ، ساندویچ پنلهای فلزی، قیر، سنگریزههای معدنی و … را مثال زد.
برای خود سقف نیز از متریالی مثل کامپوزیت، تایل بتنی، تایل سفالی، توفال چوبی، فلزات و… استفاده میکنند. نوع متریال استفاده شده بستگی به بودجه مشتری و نوع سقف انتخابی او دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
انواع سقف شیروانی بر اساس متریال و مواد اولیه مورد استفاده
یکی از انواع تقسیمبندی سقفهای شیروانی بر اساس متریال آن است. در ادامه به تشریح چند نوع از آنها خواهیم پرداخت.
تایل سفالی
از این متریال برای بازسازی نمای خانههای قدیمی استفاده میشود. به عبارت دیگر برای ایجاد حس و حال قدیمی و کهن از این نوع متریال استفاده میکنند. این متریال نسبت به نم و باران مقاوم بوده اما وزن زیادی دارد. نصب تایلهای سفالی نسبت به سایر متریالها سختتر، زمانبر و پر هزینهتر است.
توفال چوبی
این متریال در گذشته کاربرد بیشتری داشت است. امروزه به میزان کمتری مورد استقبال مشتریان قرار گرفته است؛ اما لازم به ذکر است که هنوز طرفداران خود را دارد. این متریال خاصیت اشتعال پذیری پایینتری نسبت به سایر متریال دارد و عایق بسیار خوبی است. از این متریال هم در نماسازی ساختمانهای قدیمی استفاده میشود.
·کامپوزیت
یکی از انواع سقفهای شیروانی، سقف کامپوزیت یا آسفالتی است. که زیاد در کشور ما رواج ندارد. این متریال ارزان است و به آسانی نصب میشود. این متریال در ایالات متحده بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
·تایل بتنی
شباهت ظاهری زیادی به تایلهای سفالی دارند اما هزینه نهایی آنها بسیار کمتر از تایل سفالی است. بسیار مقاوم هستند و حتی میتوان به صورت مسطح و بدون قرار گرفتن بر روی یکدیگر آنها را پیاده سازی کرد.
سنگ لوح
یکی از زیباترین متریالهای مورد استفاده در سقف شیروانی، سنگ لوح است. این متریال در مقایسه با سایر متریالها دارای مقاومت بیشتری بوده و زیبایی منحصر به فردی به ساختمان خواهد بخشید. این متریال در طراحیهای قدیمی و جدید کاربرد زیادی دارد.
پنل خورشیدی
یکی از ایدههای نوآورانه در طراحی سقفهای شیروانی این بوده است که به جای استفاده از سایر متریالها، از پنلهای خورشیدی استفاده میکنند و آن را جایگزین متریالهای دیگر کردهاند. استفاده از این پنلها مقرون به صرفه بوده و دوستدار محیط زیست هستند.
انواع سقف شیروانی بر اساس طراحی آن
در جامعه مدرنیته ما، طراحی نمای ساختمانها اهمیت فراوانی دارد. یکی از پایههای مهم طراحیهای مدرن، انواع مختلف سقفهای شیروانی است که در ادامه به تشریح چند مورد از آنها خواهیم پرداخت.
- هیپ
این سقفها دارای شیب یکسانی در چهار طرف خود هستند. به علت طراحی خاص خود طرفداران بسیار زیادی دارند اما باید بدانید که هزینه و زمان زیادی را باید به آنها اختصاص داد. سقفهای شیروانی هیپ به علت نوع طراحی آن توانایی هدایت مناسب آب را دارند و در مناطقی که بارش در آنها زیاد است مناسب هستند. این سقفها نسبت به باد هم مقاوم هستند و در مناطق بادخیز هم کاربرد دارند.
پروانهای
در بین سایر انواع سقفهای شیروانی، این سقف از مدرنترین و جذابترین سقفها به شمار میرود. طراحی این سقف به شکل عدد 7، دره یا پروانه است که بسیار متفاوت از سایر طراحیهاست. این نوع سقف یکی از سقفهای دوستدار محیط زیست است که میتوان به کمک آن، آب جمع شده از سقف را در مخازن جمع کرده و از آنها در مواردی مثل آبیاری درختان استفاده کرد.
طراحی این سقف به گونهای است که میتوان در زیر آن پنجرههای بسیار زیبایی قرار داد و از نور حداکثری بهره برد. همچنین به علت طراحی باز آن، ممکن است همهی مکانهای خانه به صورت یک دست گرم نشوند. هزینه این سقفها زیاد و طراحی آنها سخت است. این سقفها در مناطق خشک و کم باران بسیار کاربردی هستند.
مانسارد
این سقفها دارای دو شیب متفاوت در دو طرف خود هستند. در این نوع از سقفها نسبت به سایر انواع سقف شیروانی فضای زیر شیروانی بیشتر و کاربردیتری وجود دارد. به این سقفها، سقف فرانسوی یا لبهدار نیز میگویند. این سقفها در مناطقی که بارش برف زیاد است گزینه خوبی نمیباشند.
اسکیلیون یا Skillion
این سقفها فقط دارای یک سطح شیبدار هستند و به آنها سقف شیبدار جاری نیز گفته میشود. در این طراحی وقتی به سقف خانه خود نگاه میکنید، متوجه میشوید که یک طرف سقف خانه شما بلندتر است. این سقفها مقرون به صرفه بوده و برای مناطق پر بارش کاربرد زیادی دارند.
مزایای سقف شیروانی
این سقف ها به علت نوع طراحیشان، نسبت به باران و برف مقاوم بوده و خانه را از تجمع آنها مصون میدارد به همین علت در مناطق پر باران کاربرد زیادی دارند.
نسبت به انواع سقفهای دیگر مقرون به صرفهتر هستند.
این سقفها بر روی هر نوع ساختمانی اعم از مسکونی، ویلایی و… قابل اجرا هستند.
وزن این سقفها کم و سبک است.
اجرای آسان و ماندگاری بالا
عایق بودن و جلوگیری از هدر رفت انرژی
تنوع در استفاده از متریال و طراحیها برای گستره سلیقه مشتریان
هزینه نگهداری کم
معایب سقف شیروانی
تعمیر این سقفها سخت است زیرا ایستادن بر روی سطح شیبدار به آسانی میسر نیست.
تهویه در آنها به خوبی انجام نمیشود و نیازمند نصب هواکش هستند.
حشرات به راحتی در این سقفها ساکن میشوند.
طراحی و نصب تعدادی از انواع سقفهای شیروانی سخت، زمانبر و پر هزینه است.
قیمت و هزینه نهایی سقف شیروانی به چه مواردی بستگی دارد؟
عمده عوامل آن بسته به نوع متریال استفاده شده و متراژ مد نظر شماست. با توجه به نوسان قیمتها دشوار است که بتوان هزینه ثابت و مشخصی را معین کرد. هزینه ساخت سقفهای شیروانی بر اساس متر مربع محاسبه میشود.
سخن آخر
ما در این مطلب سعی داشتیم تا سقفهای شیروانی را از زاویههای مختلف بررسی کرده و دید باز و مشخصی به مخاطبان ارائه کنیم. شما میتوانید با توجه به بودجه، سلیقه و منطقه زندگی خود، نوع سقف شیروانی مد نظرتان را انتخاب کنید. امیدواریم با اطلاعات این مطلب انتخاب درستی را پیش رو داشته باشید.
کلمه کلیدی: انواع سقف شیبدار، انواع سقف، سقف شیروانی